Сладък сън с етерични масла, подходящи за възглавница

В забързаното ежедневие често се борим с безсъние, тревожност и умора. Липсата на качествен сън може да има негативни последици за нашето физическо и психическо здраве. За щастие, природата ни е предоставила решение – етеричните масла.

 

Етеричните масла са концентрирани ароматни вещества, извлечени от различни части на растенията. Те притежават множество терапевтични свойства, включително успокояващо, релаксиращо и сънотворно действие. Някои масла са особено подходящи за ароматерапия преди сън, тъй като насърчават релаксацията, облекчават тревожността и улесняват заспиването.

 

5 етерични масла, които ще ви помогнат да се насладите на сладък и спокоен сън:

 

Лавандула

 

Едно от най-популярните масла за ароматерапия. Лавандулата е известна със своите успокояващи и релаксиращи свойства. Ароматът й е нежен и сладък, а действието й е доказано в редица клинични изпитвания. Лавандулата понижава кръвното налягане, забавя сърдечния ритъм и намалява нивата на кортизол – хормонът на стреса.

 

Лайка

 

Лайката е друго масло, ценено заради своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Ароматът й е леко сладък и билков, а действието й е ефикасно при безсъние, тревожност и нервно напрежение. Лайката е подходяща и за деца, тъй като е нежна и щадяща.

 

Иланг-иланг

 

Иланг-иланг е известно със своите успокояващи и релаксиращи свойства, както и с способността си да понижава кръвното налягане и да облекчава главоболие.

 

Сандалово дърво

 

Сандаловото дърво е ценено от векове за своя топъл, дървесен аромат. То е известно със способността си да облекчава тревожност, депресия и безсъние.

 

Кедър

 

Кедърът има свеж, дървесен аромат, който е едновременно ободряващ и успокояващ. Маслото е известно със своите релаксиращи свойства, както и с способността си да облекчава тревожност и безсъние.

 

Как да използваме етеричните масла за сладък сън

 

- напръскайте възглавницата си с разредено етерично масло. Смесете няколко капки масло с вода в бутилка с пулверизатор и напръскайте леко възглавницата си преди лягане.

- добавете няколко капки етерично масло към дифузер. Това е най-лесният и ефективен начин да разпръснете аромата на маслото в стаята.

 

Винаги разреждайте етеричните масла с базово масло, преди да ги нанесете върху кожата си. Не използвайте по време на бременност или кърмене. Не използвайте етерични масла при деца под 3 години. Ако страдате от хронични здравословни проблеми, е препоръчително да се консултирате с лекар преди да използвате етерични масла.