Правилно изпиране на спалното бельо

Публикувана от admin 22.02.2018 0 Коментар(и)

Обикновено спалният комплект се състои от няколко части: долен чаршаф, плик за завивка и калъфки за възглавници. Всички тях трябва перем често, за да поддържаме добрата хигиена, но как да запазим оригиналния им вид? Ето някои правила, които трябва да спазвате:

 

Сортирайте прането по цвят, материя и степен на замърсяване и спрямо тези критерии изберете подходяща програмата за пране.

 

Изберете подходяща температура според материята. Неподходящата температура може да увреди тъканта, формата и цветовете на спалното бельо.

 

Спалните комплекти най-често се изработват от памук, лен, смесени материи с процентно съдържание на памук и полиестер, както и от 100% полиестер.
Препоръчително е памучното и цветното спално бельо да се пере на не повече от 40 градуса, а полиестерните на по-ниска температура – 30 градуса. Лененото спално бельо издържа на високи градуси, но се мачка лесно, затова е добре да се пере на ниска температура. Препоръчително е бебешките чаршафи да се перат на 60 градуса, въпреки че бързото износване и избелването им е неизбежно.

 

Завивките и шалтетата не бива да се перат на висока температура, тъй като ще развалят формата си, естетическия вид и предназначението си да задържат топлината.

 

Правилното дозиране на перилния препарат също е от значение. Предозирането може да доведе до избелване и изтъняване на тъканите. Цветните спални комплекти трябва да се перат с препарат за цветни дрехи. Избелващите препарати не са препоръчителни. За бебешко спално бельо трябва да се използва специален препарат за бебешки текстил.

 

За да запазите формата на калъфките, плика и чаршафите, използвайте центрофуга на ниски обороти.

 

Прането не бива да се заседява дълго в пералнята или легена, а да се простира веднага след приключване на програмата. В противен случай може да придобие лоша миризма.

 

Простирайте на проветриво място, където няма пряка слънчева светлина, за не избелее и за да запази свежия си мириc.