Очарованието на плетеното одеяло

Публикувана от admin 18.10.2017 0 Коментар(и)

Зимата чука на вратата и е време да се погрижим за топлината и комфорта на домашния уют. Няма нищо по-приятно от почивните дни, а в студените следобеди да се сгушим в прегръдките на пухкаво, меко, плетено одеялце пред телевизора или с приятно четиво и чаша топло мляко.

 

Едно от предимствата на плетеното одеяло е, че то не само топли, но и може да бъде оригинално и очарователно допълнение към интериора. Дори когато е хвърлено небрежно на дивана, пак изглежда красиво и стилно.

 

За зимните одеяла са важни преждите. Много подходящи са мохерът и акрилната прежда. Плетивата с тях са меки и топли. За летни одеяла се използват копринени, вискозни, синтетични и ацетатни прежди. Затова летните плетени одеяла са по-фини, леки и ефирни, и се използват повече като аксесоар за дома.

 

В момента са много актуални одеялата, изплетени на една кука в рехава плетка от дебела прежда. Те са изключително ефектни и придават много чар на стаята. Също така са красиви и одеялата, изплетени от мъхеста пухкава прежда или от букле. Дори и най-семплото одеяло с обикновена плетка ще впечатли с декоративния си вид, тъй като всяка една прежда има своята неподправена красота.

 

Освен преждата и плетката, цветовете също имат значение. Всеки цвят излъчва определена енергия и оказва влияние върху настроението ни, но в крайна сметка изборът му е въпрос на вкус и е добре да бъде съобразен с цялостния интериор в стаята. По-ярките цветове винаги привличат вниманието ни като акценти. Червено, жълто, кафяво и всички близки техни нюанси са определени като топли. Одеялата в такива цветове внасят топлина и уют. Контрастиращите на тях цветове – синьо, зелено, лилаво, са определени като студени и естествено, създават усещане за прохлада. Затова са подходящи за летните месеци.

 

Каквото и плетено одеяло да изберете - едноцветно, двуцветно или с повече цветове, със сигурност ще създадете повече настроение в стаята си и тя ще стане по-уютна с този вълшебен аксесоар.