Коя е най-добрата материя за спално бельо?

Публикувана от admin 12.04.2018 0 Коментар(и)

Структурата на елементите, които се приемат за спално бельо, обикновено се нарича "тъкан". Спалните комплекти някога са били изработвани от един основен плат - памука. След това започват да се произвеждат сатенените тъкани. Тези спални набори предлагат по-гладко, по-приятно и по-луксозно усещане, което се е превърнало в стандарт в оформянето на спалнята.

 

Много хора бъркат памучния сатен с обикновен сатен, но те не са едно и също. Сатенените комплекти от дълговлакнести нишки „satin” обикновено се изработват от коприни, полиестер или найлон. Разликата между спален комплект от сатениран памук и спален комплект от сатен е в начина на сплитане на нишките.

 

Същевременно памучния сатен от късовлакнести нишки „sateen”, получаващ се чрез вътък, макар и мек и гладък, изобщо не е хлъзгав. Чаршафите не са изтъкани, а вместо това са плетени и са 100% памучни тъкани. Това е тъкан от плат, която прилича на обикновена памучна материя. Не е толкова хладен на допир като коприната и не е толкова топъл като памука.

 

Коприненият сатен може да се пере в перална машина до 40°, и се глади от обратната страна на материята, с топла ютия без пара, а между ютията и спалното бельо е добре да се постави допълнителен тънък плат.

 

ъществува погрешно схващане сред потребителите, че колкото по-високо е нишката, толкова по-добро е качеството на памучното спално бельо. Всъщност, колкото повече се увеличава броя на нишките, продуктът става по-малко дишащ. Това е важно разграничение за много от потребителите. Добре е да се знае, че тъй като броят на всички нишки се измерва на базата на един квадратен сантиметър от тъканта, когато стигнете до твърде висок брой на нишките, единственият начин да направите този брой нишки толкова висок, е да използвате много фини прежди. Ако те не от най-висококачествен памук, понякога са по-склонни да се късат. Така че, спалното бельо с брой от 300 - 400 нишки носи  най-голям комфорт, дишане и дълголетие.

 

Тази информация не е лесно достъпна за потребителите, тъй като често не се споменава върху опаковката. Теглото се измерва след тъкане и пране.