Кой е най-подходящият плат за спален комплект?

Публикувана от admin 14.07.2017 0 Коментар(и)

Когато човек избира спално бельо е добре да се съобрази с декора в спалнята. От изборът зависи как интериорното решение ще изглежда като цяло.

 

Спалните комплекти от 100% памук или полиестер се различават от ленените комплекти 

Например, ако човек иска да създаде в спалнята релаксираща атмосфера в Скандинавски стил, може да избере лен. Ако, обаче, не може да си позволи бельо от висококачествената тъкан, може да избере тъкан, чиято плътност да не е по-малко от 600KN, което означава, че на един кв. см. има поне 600 нишки.

Когато човек не е ограничен икономически, препоръчително е да се избере коприна, направена от нишки от черничеви червеи, тъй като това е най-меката коприна с тегло 17 Momme (японски единица за тегло на коприна). Може да се каже, че тази материя няма да е на ниска цена, но спалното бельо, изработено от коприна ще продължи вечно.

 

Съществува и опция за избор на спалното бельо от смесени тъкани

Ако човек иска да се спи върху меко спално беляо, може да се спре на полиестер, т.е. памук и синтетични нишки от полиестер. Наборът от такъв плат е идеален за хора, които предпочитат удобното за използване спално бельо. То е приятно на допир, изсъхва бързо след пране и не се мачка. Следователно, е подходящо за големи семейства, в които родителите  са заети и се нуждаят от продукти с лесна грижа.

 

За да се закупи висококачествена тъкан за спален комплект, е добре да се избере такава, чиято плътност не е под 180KN. Това ще осигури здравина и издръжливост на материята. Може да се избере поликоттон с високо процентно съдържание на памук в състава на плата.

 

Правилната грижа към спалното бельо е ключът към неговото дълголетие

Експертите съветват, че човек е добре да се отнася със специално внимание към спалното бельо, възглавниците, одеалата и матрака. Тъй като по време на сън, частици от епитела на кожата остават върху леглото и това е естествен процес, то е необходимо внимателна защита на възглавниците и матраците чрез редовна смяна на спалното бельо всяка седмица. По този начин се предотвратява възможността на бактериите, които причиняват болести на белите дробове и кожата, да се размножават.

Различните видове тъкани изискват различни подходи и начини на пране, така че е добре човек да следва винаги инструкциите върху опаковката. Ако памукът и ленът, може просто да се перат в пералната машина и се сушат в центрофуга, то коприната изисква само ръчно пране и сушене на открито.