Каква олекотена завивка да изберете за удобен сън?

Публикувана от admin 20.04.2018 0 Коментар(и)

Въпреки факта, че учените говорят за глобалното затопляне всеки ден, зимите в България все още остават мразовити, а хората не спират да съхраняват топли неща за студените месеци. Разбира се, важна е и топлината по време на сън.

 

Много е важно, че по време на сън не бива да бъде нито студено, нито прекалено горещо, така че олекотените завивки е добре да се избират въз основа на характеристиките на вашето тяло и температурата в спалнята. Какви са пълнителите за завивките и какви качества имат? Основните натурални пълнители са птичи пух и пера, вълна, памук и бамбукови влакна. Най-топли са тези с естествени пух и пера. Комфортната завивка с пух е идеална за хора, които обичат да им е топло и комфортно. Благодарение на естествените свойства на пълнителя, пухените завивки са сред най-предпочитаните в световен мащаб. Най-топлият вид завивка с птичи пух е телегираната завивка с термошевове, които задържат пълнежа равноменрно по цялата повърхност. Този дизайн предотвратява образуването на кухи, студени зони, като идеално запазва топлината по време на сън. Независимо от това, пухените завивки имат няколко недостатъка:

 

  • те са противопоказни за хората, страдащи от алергии; 
    • не могат да бъдат изпрани в домашна пералня машина; 
      • завивките с такъв пълнител, като правило, са сред най-скъпите.

 

Друг естествен пълнител е памукът. Изключително лек, еластичен и пухкав, той абсорбира добре влагата, което води до оптимален микроклимат през лятото, по време на студените нощи и в районите с висока влажност.

 

Завивките от камила или овча вълна са много популярни встраните със студен климат. Те са тънки и леки, но въпреки това затоплят дори при минус 30-градусови студове. Вълната има благотворен ефект върху тялото, стимулира кръвообращението и има благоприятен ефект върху кожата. Спалното бельо с вълнен пълнител се препоръчва за хора, страдащи от хроничен бронхит, радикулит, остеохондроза и други заболявания на опорно-двигателния апарат. Но, за съжаление, вълната също е алерген и е противопоказана на много хора.

 

Иновацията в текстилната индустрия на 21-ви век са завивките с пълнеж от бамбукови влакна. Този пълнител е по-мек от най-мекия памук, притежава естествени антимикробни свойства и регулира телесната температура по време на сън. Синтетичните пълнители също притежават добри топлинни качества, макар че са по-ниски от естествените. От друга страна те не предизвикват алергии. Изкуствените пълнители успешно съчетават топлинни и вентилационни свойства. Меката и еластична структура на влакната позволява въздуха да преминава свободно, осигурявайки възможност на тялото да "диша" по време на сън. За разлика от пуха и вълната, синтетичният пълнител не абсорбира неприятните миризми, като завивката може да се пере в домашна пералня машина при температура 40-60 градуса.

 

По-скъпият и качествен синтетичен пълнител е този от полиестерно влакно. Той напълно възстановява формата на завивката, бързо се изсушава и възстановява обема си след изпиране. По-евтиният синтетичен пълнител - синтепон (sintepon) - след пране става по-твърд.