Каква е разликата между олекотена завивка и шалте?

Публикувана от admin 02.12.2017 0 Коментар(и)

Въпреки че хората са склонни да използват термините олекотена завивка и шалте взаимнозаменяемо, двете имат различно приложение. Тази публикация ще се опита да анализира разликата между двата продукта.

 

Шалтето е тип завивка, което се използва като външно покривало за легло или за по-тънки завивка по време на сън. Шалтето винаги е с по-голям  размера от самото легло и има за цел да покрие страните на леглото, за да създаде покриващ декоративен ефект. Всесезонните шалтета са с тънък слой за разлика от зимните, които често са плътни и пухкави.

 

Олекотената завивка е по същество пухкава и обемиста завивка, която е предназначена да замени всички останали традиционни завивки в една. По този начин се дава възможност вместо няколко текстилни покривала, които могат да се изместват през нощта и да създадат дискомфорт, да се използва само едно.

 

Предназначението на олекотената завивка и шалтето се различава в определени граници. Докато завивката има функционална, то шалтето има по-скоро естетическа роля.

 

Ако шалтето е по-плътно, то може да се използва като одеяло, както и като спално бельо, като по този начин не е необходимо да се използват други покривала под него.

 

Въпреки това, шалтето е просто вид покривало, което осигурява ограничена изолация и не може да замени нуждата от допълнителна олекотена завивка. То може да наподобява по вид на одеяло, кувертюра, олекотена завивка и др. Изборът зависи от стила на интериора, вкуса, изискванията и желанията на потребителите.

 

Олекотената завивка от своя страна е предназначена да отговаря на нуждите на различните размери на леглата. Така те се предлагат за единично легло, персон и половина, малка спалня, макси спалня и други фиксирани размери. Ето защо, за разлика от шалтетата, олекотените завивките не се разпростират по страните на леглото.

 

Както бе споменато по-рано, шалтето е винаги по-голямо от действителния размер на леглото, а понякога може да достигне дори 3/4 на леглото близо до пода. Това налага нуждата шалтета да се предлагат и според размерите на леглата. Тези големи покривала покриват всички страни на леглата, като по този начин скриват слоевете завивки на леглото.