Как да се грижите за възглавницата си

Публикувана от admin 10.02.2018 0 Коментар(и)

Редовното пране на възглавниците и периодичната им смяна предотвратява развъждането на милиони бактерии, уверяват ни учените.

 

Редица изследвания показват, че средно над 350 000 потенциални живи бактериални колонии се обитават във възглавниците. Повечето от тях са безвредни, но има и такива, които са силно токсични. Освен тях, съществуват и плесени и дрожди, които за съжаление са потенциално живи.

 

Изследванията още показват, че във възглавниците на мъжете се обитават двойно повече подобни бактерии, отколкото в тези на жените. За съжаление, около 40 процента от хората никога не перат своите възглавници.

 

Ако държите на здравето си и искате да спите в чисти възглавници, следвайте тези препоръки:

 

Заменете възглавницата с нова, ако старата е на повече от пет години. Ако не сте сигурни колко е стара, отново я заменете за по-сигурно.

 

Ако възглавницата е сравнително нова, почиствайте я редовно и старателно. Носете я на химическо чистене два пъти годишно, а на третата година я заменете с нова.

 

Ако по някаква причина (липса на време или средства) не можете да занесете възглавницата на химическо чистене, трябва да я изперете много старателно в домашни условия. Ако искате да постигнете добър резултат от тази дейност, перете едновременно две възглавници в пералня, на деликатна програма и с не голямо количество перилен препарат. След като изпирането завърши, оставате възглавниците на програма изплакване, за да може остатъците от препарата напълно да се отстранят. След това поставете възглавниците в сушилня на ниска температура. Ако искате да станат отново пухкави, сложете в сушилнята  и две тенис топки. Ефектът е забележителен.

 

Ако вашата пералня машина не разполага с програма за сушене, изсушете възглавниците на свеж въздух.

 

Използвайте възглавниците, след като се уверите, че възглавниците са напълно изсъхнали. В противен случай бързо ще привлекат нежелани вредители.