Как да изберете най-добрата възглавница?

Публикувана от admin 16.04.2018 0 Коментар(и)

Всяка вечер, когато човек се прибере след дълъг ден, мечтае за здрав и спокоен сън.

 

Малко хора знаят, че едно от най-важните неща за да заспят бързо и да имат комфортен сън е избора на възглавница. Преди да направите своя избор, трябва да научите някои неща, така че след една седмица отново да не се налага да ходите в магазина. Там вие, разбира се, може да се консултирате със специалистите, но все пак е добре да знаете някои особености.

 

Най-популярни в наши дни са три вида възглавници: ортопедични, с памучно покритие и синтетичен пълнител и възглавници с пух. Всеки от тези типове е добър по свой начин.

 

Предимствата на ортопедичните възглавници са, че те са по-издръжливи - това е добре за хора, които имат проблеми с шийните прешлени, за тези, които са уморяват по време на работа на компютъра, както и за тези, които прекарват много време зад волана на автомобила си.

 

Антиалергичните възглавници с памучна лицева част са предназначени за тези, които имат алергия към естесвен пух и пера. Недостатъкът, може би, е само, че пълнежът на такива възглавници, е чиста синтетика. Възглавниците с памучно покритие имат предимството, че докато купувате, можете сами да видите пълнителя, като по този начин се уверите в качеството му. След закупуване на такъв продукт, той може да бъде коригиран за себе си чрез премахване или добавяне на част от пълнителя. При изпиране покритието на възглавницата може да бъде внимателно отстранено. Това е още един плюс, тъй като така, калъфката винаги може да остане свежа.

 

Що се отнася до възглавниците с птичи пух, те са удивително меки и удобни, но не са пригодени да се перат в домашна пералня. Голям плюс е, че са и екологични. Техен недостатък е, ако имате алергия към пух и пера. В този случай е по-добре да изберете възглавница със синтетичен пълнител.

 

За да изберете качествена възглавница, която ще се превърне в ключът към здравия сън, трябва да обърнете внимание на нейната височина и ширина. За възрастни параметрите е добре да бъдат приблизително 50 × 70 сантиметра, а за деца - приблизително 40 × 60. При покупка огледайте добре възглавницата, като по този начин проверявате качеството на шевовете. Шевовете е препоръчително да са здрави и в непосредствена близост един до друг. След това разклатете добре възглавницата. Ако пълнежът е с лошо качество, всяка част от него ще падне до дъното, оставяйки в ръцете ви само празните ъгли на калъфката.

 

Стиснете възглавницата и колкото по-бързо връща оригиналната си форма, толкова по-вероятно е запълването да е с качествен материал. Поставете възглавницата на светлината и я ударете няколко пъти. Ако няма микрочастици от прах, пълнежът е добре подбран и чист. Можете да вземете такава възглавница, защото тя е с добро качество. Що се отнася до по-нататъшната грижа, следвайте инструкциите на производителя.

 

Не забравяйте да я изперете. Синтетичните се перат веднъж месечно с деликатна програма, а тези с естествен пух изпращайте на химическо чистене 2-3 пъти годишно.