Как да изберем перфектното спално бельо?

Публикувана от admin 07.12.2017 0 Коментар(и)

Спалнята е място, където можете да се отпуснете след дълъг и изтощителен ден. Разбира се, всеки човек си мечтае за спокоен нощен сън в чудесно, удобно легло, а доброто спално бельо осигурява здравословен и комфортен сън. Няма нищо по-отпускащо, отколкото почивката в легло, оборудвано с качествени покривало и завивки. Дълбокият, възстановителен сън облекчава стреса и когато се събудите сте в добро настроение и енергично състояние.

 

1. Значение на броя на нишките.

Броят на нишката е броят на хоризонталните и вертикалните влакна, присъстващи на един квадратен сантиметър от тъканта. Броят на нишките определя качеството на тъканта, но това не е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид при закупуването на чаршафи, пликове и калъфки. Докато купувате спално бельо, потърсете минимум 200 броя нишки/кв.см. Всичко останало е индивидуално свързано с това, което предпочитате.

 

2. Пластове. 

Както е обяснено по-горе, "ply" се отнася до броя на конците, обвити заедно под формата на прежди. Броят на влакната помага за създаването на по-дебели нишки. Дебелината на конеца е един от факторите, които влияят върху усещането и издръжливостта на плата. По-дебелите прежди се използват, за да направят по-тежки, но по-силни тъкани.

➺ Еднослойните платове са по-тънки, по-леки и по-деликатни. При допир те имат елегантно усещане.

➺ Наборите спално бельо, изработени от двуслойна тъкан, са здрави, издръжливи, но и относително по-тежки.

 

3. Химикали и багрила.

Тези от вас, които са алергични към определени химикали (хлор, формалдехид, силиций и алкали) или бои, могат да заложат на чаршафи, които не са химически обработвани (или ако са обработвани, химикалите следва да са били  отстранени преди опаковането).

 

Въпреки че броят на нишките и мекотата на плата са пряко свързани, високият брой нишки не може да бъде перфектен индикатор за качеството на материята. Спалното бельо от египетски памук, независимо от броя конци, се смята за най-финия плат. Ако търсите дълготрайно спално бельо, изберете кой да е процент от броя на нишките от 200 до 800. Спалното бельо с висок брой нишки естествено е по-скъпо. Освен това, то е по-трудно за изпиране поради покритието си.

 

В наши дни, повечето търговци на дребно разполагат с мостри в своите магазини. Можете да ги докоснете, преди да закупите комплекта. Трябва да имате предвид само два фактора: начинът, по който листът изглежда в спалнята ви и как се чувстват спрямо кожата ви. Спалното бельо, което усещате като меко, свежо и гладко по кожата ви, е най-доброто за вас.