Как да изберем най-подходящото спално бельо

Публикувана от admin 10.07.2017 0 Коментар(и)

Никога не бива да се подценявай качеството на спалното бельо, тъй като то не само дава определен чар в спалнята, но и създава условия за по-добър сън. Почти една трета от времето си човек прекарва в леглото, така че тази част от живота не бива да се подценява. Трудността при избора на спално бельо се състои в това, че се взимат предвид много фактори като броя и плътността на нишките в самата тъкан, както и цялостния й вид.

 

Какво е добре да се знае за плътността на тъканта

Може да се обърне внимание на преплитането. Това се отнася до броя на хоризонталните и вертикалните нишки на квадратен см. Например, ако тъканта трябва да се измери в 200KN, това означава, че върху 1 кв. см. има поне 200 нишки. От плътността на тъкане зависи качеството на плата, неговото тегло, трайност и дали той ще осигурява дишане. Но това не е единственият фактор, който трябва да се прецени при избора на добър спален набор.

 

Точността на плетката 

Качеството на конците е друг важен фактор. Колкото по-високо качество и по-ниска плътност има преждата, толкова тъканта е по-мека и по-лесно се пере, в сравнение с друга тъкан с по-ниско качество на плетката и по-висока плътност. Винаги е добре човек да се ръководи от плътността на тъканта За предпочитане е тя да бъде около 200 KN, за да гарантира високото качество на спалното бельо. В такъв случай то ще има висока степен на устойчивост на износване.

 

Качеството на сплита

Преплитането също се отразява на качеството на плата и външния му вид. Двете най-популярните видове сплитане са тези на сатена и хасето. Сатенът има гладка и равна повърхност поради факта, че се тъче здраво, което означава, че горният слой прежда се състои от няколко допълнителни слоя. Колкото по-добре се сплита преждата, толкова по-траен е плата. Хасето като плат не е толкова гладко, колкото сатена. То се основава на много по-прост начин на тъкане.