История на битовия текстил за спалня

Публикувана от admin 04.04.2018 0 Коментар(и)

От незапомнени времена спалното бельо хората се отнасят към спалното бельо с голямо уважение. От друга страна, това отношение се отнасяше до целия битов текстил, който в миналото се произвежда с много труд в домовете от самите стопани. Тъканите се пазят с голяма отговорност: в богатите къщи не само се изработват от издръжливи материи, но и се украсяват ръчно с изискана бродерия.

 

Най-оригиналните и красиви спални комплекти за легла се предават като зестра и се считат за наследени. Те се съхраняват изключително внимателно и се показват с възхищение и гордост само на специални гости. Нашите баби и прабаби, които притежават сръчност и творчески умения, се считат за неподражаем пазител на семейното огнище. Те смятат, че домашно правените чаршафи, постелки и други в къщата трябва да са достатъчни, за да посрещне семейството абсолютно всички поводи: пристигане на гости, раждане, кръщене, рожден ден, сватба и т.н.

 

Според тях, красивото, богато украсено с бродерии спално бельо е в състояние да защитава дома от злите духове и че човек е особено уязвим по време на сън. Разбира се, на чисти и качествени постелки е приятно да се спи: те правят леглото на семейството уютно и създават положителна енергия в спалнята.

 

В миналото има специален обичай за оформяне на леглото. Първоначално се покрива матрака - обикновено с тънък чаршаф. След това одеялото се обвива с плат, прикрепен с копчета. Така наречените пликове за олекотени завивки, които са добре познати на съвременните хора, се появяват не толкова отдавна - само преди около половин век. Броят на възглавниците е по-голям от днешния - до шест възглавници.

 

Понастоящем асортиментът от спално бельо, представен на пазара, не се поддава на пълното описание: днес е лесно да се купи както ярко розово, така и необичайно черно, да не говорим за качеството на продуктите. Междувременно, изборът на спално бельо следва да се третира много внимателно.