Чаршафи тенсел

Чаршафи Тенсел упътване

Тенсел (Tencel) е известен още като лиосел (Lyocell) и представлява модерна, създадена от човека материя, направена от ароматната пулпа от евкалиптово дърво. Евкалиптовите дървета растат в изобилие и бързо, така че те се култивират в специални ферми съгласно сертификата на Съвета за управление на горите (FSC). Цялостното производство на плат Tencel е повече в сравнение с памучната материя и това, че е екологично чист, го прави най-предпочитаната материя на 21 век. TENCEL® е  търговската марка, която е собственост на Lenzing Fibers, намираща се в Австрия.

Чаршафи от Тенсел

Tencel ® е търговското наименование на вид лиосел, който е общият термин за влакно, което е синтетично, но и екологично. Този текстил е направен от целулозата, получена от дървесна пулпа (целулозата е естествен полимер, който се получава от вегетативни живи клетки).

Процесът, използван за направата на тъканта за спално бельо от Тенсел, се нарича процес на въртене на разтворител със затворен контур. Тя започва с превръщането на дървесните стърготини в дебел, подобен на хартия материал. След това този материал се нарязва и разгражда на малки парчета и се разтваря химически, образувайки целулозна суспензия, която след това се екструдира през устройство с много малки дупки в него.

След този процес Lyocell излиза като дълги тънки влакна, които са подложени на други химически процеси, последвани от промиване и сушене, преди да бъдат компресирани. На този етап влакната Lyocell могат да се въртят и след това или да се използват самостоятелно, или да се смесват с други влакна, за да се направи прежда.

 

Чаршафи Тенсел материал

При производствения процес на оригинални чаршафи Тенсел материята не изисква белина, която обикновено се използва при производството на други тъкани. По този начин, вредните емисии в производствения процес са значително по-ниски в сравнение с много други операции с изкуствени влакна.

Сред най-попуярните в наши дни са чаршафи Тенсел Турция и чаршафи Тенсел Италия, но и у нас се произвеждат модерни и качествени изделия от този текстил. В търговската мрежа се предлагат разнообразни чаршафи Тенсел цени, размери и цветове. Тази тъкан е здрава и дълготрайна и това позволява на модерните чаршафи Тенсел дизайна да бъде изключително стилен и практичен. За модерните чаршафи Тенсел мненията са, че те са изключително фини, нежни и деликатни на допир. Той често се смесва с други влакна, включително: вълна, памук, коприна и други по-трайни изкуствени влакна. Той е биоразградим и може да се рециклира отново и отново.

Този процес е признат и присъден на наградата за околната среда от Европейския съюз 2000 г. в категорията „Технологии за устойчиво развитие“.