5 съвета за по-добър сън чрез подходящо спално бельо

Публикувана от admin 07.11.2017 0 Коментар(и)

Въпросът за по-добър сън често е занимавал учените, като най-голямото колебание винаги е било дали качеството на съня зависи повече от температурата в стаята или от завивките. Оказва се, че е съвкупност от двете, но и от редица други фактори. В тази статия е погледнем конкретно в избора на подходящо спално бельо и ще ви дадем 5 съвета как да го използвате за по-добър сън.

 

Ще започнем с първи по-обикновен съвет, който има чисто практическо обяснение. Трябва да изперете спалното бельо, конкретно чаршафите, пликовете и калъфките, поне два пъти преди да почнете да ги използвате. При пакетиране, преместване, пътуване, те може да са се напълнили с различни дразнители, които трябва да бъдат отстранени. Когато перете спално бельо обаче внимавайте за начина по-който се пере. Винаги следвайте дадените инструкции.

 

Сезонната смяна на завивките е задължителна. Това важи както за вида спално бельо, така и за пижамите, които могат да бъдат заменени с по-леки памучни материи през лятото. Това е така защото някои материи са по-хладни от други и трябва да ги използвате според сезона. Например синтетичните материи имат способност да задържат топлина, тоест те не са желани през лятото.

 

Като трети съвет, който можем да дадем е за генералната смяна на спалното бельо. Най-добре е спално бельо да се сменя на година и половина до две години.  Защото както всички материи за облекло и тази на спалното бельо се изхабяват през годините от прането.

 

Под номер четири в този смисъл отива прането. Желателно е да перете домашните спални завивки на 7 до 10 дни в зависимост от честотата на използването им. Разбира се ако имате стая, в която бельото не се използва често, можете да не го държите постлано там и да използвате спално бельо когато се налага.

 

Под номер пет отива може би най-практичният съвет. Избирайте спално бельо на базата на опита. Тоест не се оставяйте по течението да купувате спално бельо на килограм. Винаги избирайте завивки и чаршафи на базата на това, което имате нужда вие и вашето семейство изградено на базата на опита, от това, което е най-подходящо. Тогава ще знаете кога е подходящо да закупите памучно спално бельо, кога синтетично, кога смес и т.н.