Пухкав халат

В обикновения език, материалът от който се правят пухкави хавлиени изделия за баня, се нарича хавлиена тъкан. Официалното ѝ име е фрот (frote), което на френски език означава „настърган“. Въпреки факта, че името на материала е свързано с Франция, Турция се счита за родното място на хавлиената материя и в наши дни турските производители изработват едни от най-оригиналните и качествени халати, хавлии и кърпи за баня. Това именно е града Бурса, където се появяват първите тъкачни цехове за производство на турската материя. Между другото, технологията за приготвяне на фрот е много подобна на процеса на производство на килими.

 

Характеристики

Хавлиеният плат за производството на мек и пухкав домашен халат различава от обикновения текстил по това, че има мъхеста повърхност, а не обичайната гладка текстура на трикотажните материи. За това от нишките на памучната основа се изтеглят бримки, които създават мъхеста текстура. Колкото по-дълги са влакната, толкова по-пухкав, мек и удобен ще бъде халатът.

Поради уникалната си способност да „диша“, фротът най-често се използва за текстилни изделия като кърпи, хавлии, халати, покривала за легло, чаршафи, матове, пантофи, детски дрехи, салфетки, калъфки за възглавници и други.

Правила и грижи за халати

Ако хавлиеният плат е направен само от естествени съставки, тогава такъв продукт не трябва да се пере при висока температура, а средно - при 60 ° C. Ако тъканта съдържа синтетични влакна, трябва да се придържате към информацията, посочена на етикета.

Фротът трябва да се пере отделно от продуктите с ципове и куки, за да се избегне издърпване на бримките от хавлиената тъкан. Може да се добави омекотител за омекотяване на тъканта. Хавлиените продукти трябва да се центрофугират в пералнята при режим не повече от 800 оборота в минута.

Гладенето е противопоказано за такива продукти, защото само притиска купчината.

 

 

От къде да купя евтин пухкав халат?

Моля, обърнете внимание, че онлайн магазинът ни spalno-belyo.com предлага халати на цени на едро и на дребно. При нас ще намерите различни модели както дамски пухкав халат, така и пухкав мъжки халат. Функционирането на нашата платформа за търговия използва много промоции и разпродажби.